Az érzelmi stressz kezelésének mítosza

Klienseim nagyrésze az érzelmi stresszt tartja az egyik legnagyobb problémának az életben. Mi történik ha elmegy valaki egy szakemberhez? Általában átbeszélik a problémát, kutakodnak a múltban. „Akarsz róla beszélni?” – lehet, hogy a már szinte poénosnak hangzó kérdés is elhangzik.

Mi történik valójában a testünkben, amikor érzelmi stresszt élünk át?

Elkezd félni attól, hogy beszéljen emberekkel. Ez meggátolja abban, hogy kapcsolatokat építsen ki. Mozgástere és a szociális kapcsolatai beszűkülnek. Eltelik egy kis idő és már kimenni sincs kedve. Sőt! Elképzelhető olyan eset, mint Évánál, hogy rosszul lett, amikor emberek közé kellett mennie. Fél év alatt elérte, hogy egyedül már képtelen volt kilépni a lakásából, mert azonnal heves szívdobogás, izzadás, fulladás alakult ki nála. Orvosai szervi eltérést nem találtak.

Feldühítheti magát a gyerekén, a szomszédján, a munkatársán. A düh ott kering az ereiben, feszíti belülről. Majd felrobban. Nő a nyomás. Átvitt és szó szerinti értelemben is. A ki nem adott düh, akár magas vérnyomáshoz is vezethet.

Elveszíti egy hozzátartozóját. A gyász tölti be a gondolatait. Állandóan sírhatnékja van, nem hiszi el, hogy ez Önnel történt. A tartós szomorúság depresszióhoz vezethet.

Ez pár példa azon esetekből, amelyekkel megkerestek már, de a variációk száma végtelen lehet.

 De nézzünk egy kicsit a dolgok mögé!

A félelem jó előjele lehet annak, hogy valami nincs rendben körülöttem. Valamihez nem jól alkalmazkodok. Mire akar vajon figyelmeztetni a félelem? Mire hívja fel a figyelmemet? A félelem a Hagyományos Kínai Gyógyászatban (HKO) a Víz elem érzelme. Segíti a túlélésünket ismeretlen helyzetekben vagy olyankor, amikor nem látjuk egy helyzet következményeit tisztán, de nem merünk kérdezni vagy tájékozódni.

A düh a HKO szerint a Fa elemhez tartozó érzelem. Természetes velejárója az életnek. A düh erőt és elszántságot ad ahhoz, hogy képes legyek megküzdeni egy helyzettel. Péter nagyon dühös volt a tanárára. Ezt a dühöt tudtuk átalakítani és később már ez motiválta őt arra, hogy bebizonyítsa, hogy képes megtanulni a matekot. Sok esetben a düh adhat erőt egy sportolónak is a győzelemhez.

A gyász a HKO-ban a Fém elemhez tartozik. Leginkáb a Tüdő meridiánhoz kapcsolódik. Fontos része az elengedési folyamatnak. Amikor veszteség ér valakit (egy szeretett személy, egy kedves tárgy elvesztése stb.), akkor bekapcsol a gyász. Ennek során a gyászoló feldolgozza a közös emlékeket, ami elvezethet a megértéshez, az elfogadáshoz és az elengedéshez.

ábra 5 elem érzelmek

Látható, hogy mindegyik érzelem fontos szerepet tölt be az életünkben. Természetesen nagyon sok variáció és magyarázat létezhet egy-egy helyzetre. Ezért kell egyénileg megnézni, hogy Önnek mit jelent az az élethelyzet, amiben éppen van.

Problémát akkor okoznak az érzelmek, amikor beleragadunk egy érzésbe és nem bírunk kitörni belőle.

Ez esetben az energetikai rendszerünkben blokk keletkezik. A meridiánokon (energiapályák) az energiáramlás lelassul, gátlódik és ez hatással lesz a viselkedésünkre is.

Mindegyik meridián egy-egy elemhez kapcsolódik a HKO-ban, amelyeknek megvannak a fő érzelmeik, de az egyes meridiánoknak is megvannak a saját érzelmeik.

Amikor a Touch For Health kineziológiai rendszerben teszteljük az izmokat, akkor ezáltal teszteljük a meridiánokat is és képet kapunk arról, hogy egy adott üggyel kapcsolatban milyen energetikai mintázat található a testünkben.

Az összefüggés a következő:

MERIDIÁNOK-SZERVEK.jpg

Amikor átélünk egy érzelmet, az hatással lesz a meridián rendszerre és ezen keresztül a kapcsolódó izomra (elgyengíti vagy túl feszessé teszi azt). Ennek hatására megváltozik a testtartásunk. Erre jó példa az, amikor rossz hírt közölnek valakivel, akkor előtte megszokták kérni, hogy üljön le. Miért? A rossz hír hallattára az izmaink elgyengülnek és összecsuklunk. Ennek hátterében az energiáramlás zavara áll.

Hosszabb távon fennálló érzelmi stressz esetén pedig a kapcsolódó szervre is hatással lesz az adott érzelem, kibillentve a szerv energetikai egyensúlyát. Ez akár betegségek kiakulásához is vezethet.

A stresszkezelés tehát nem csak abból áll, hogy átbeszéljük az adott problémát! Azt bárkivel meg tudja tenni. A beszélgetés sokat tud segíteni és enyhíteni az érzelmi stressz hatásán. Az energetikai pszichológia szerint emellé azonban szükséges kiegyensúlyozni az üggyel kapcsolatban az energetikai rendszer működését is. Ebben tud hatékonyan segíteni a Touch For Health kineziológiai rendszer.

Gál Attila

kineziológus szakértő

Touch For Health instructor

Szeretné a belső egyensúlyát visszanyerni, a nyugalmát megőrizni?

Elege van már a betegségéből és nem tud továbblépni?

Feszült? Ideges? Szorong?

Ui.: Az 5 elem tanáról itt olvashat még!

AZ 5 ELEM TANA