Online tanácsadás

Bárhol Bármikor

Jelenleg a covid-19 vírus miatt kialakult helyzetben a személyes találkozásokat igénylő kineziológiai és tanulási coaching konzultációkat korlátoztam.

Azonban támogatni szeretném azokat, akik rászorulnak valamilyen érzelmi támogatásra. Ezért nagyobb hangsúlyt fektetek az online tanácsadásra, amit eddig is végeztem.

Mi jogosít erre fel?

2018-ban diplomáztam KRE-n, mint online mentálhigiénés tanácsadó (oklevél száma: ON-MH-003/2018).

MIT NEVEZÜNK MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁSNAK?

A mentálhigiénés tanácsadás célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. A tanácsadást olyan segítő szakember végzi, aki a megfelelő végzettséggel rendelkezik.

MIT JELENT AZ, HOGY ONLINE TANÁCSADÁS?

Sok embernek fizikailag (távoli lakóhely, mozgáskorlátozottság, időhiány) nehezen elérhető a mentálhigiénés tanácsadás és nem szeretik a személyes kontaktust (jelenleg ez érthető is). Számukra jelenthet segítséget az online tanácsadás, hiszen a megszokott környezetükben vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, de ez az interneten keresztül zajlik, azaz online formában.

KIK FORDULHATNAK HOZZÁM?

A mentálhigiénés tanácsadásra felnőtteket (18 éven felüli) tudok fogadni.

Online tanulási coachingra felnőtteket és tanulókat általános iskola felső osztálytól kezdve.

MILYEN ESZKÖZÖKET ALKALMAZOK A TANÁCSADÁS SORÁN?

Mentálhigiénés tanácsadás.

NPL technikák.

Olyan kineziológiai gyakorlatok, amelyek nem igényelnek izomtesztelést.

COUÉ-módszer (autoszuggesztiós gyakorlatok).

MILYEN KIHÍVÁSSAL FORDULHAT HOZZÁM?

MILYEN ELŐNYEI VANNAK AZ ONLINE TANÁCSADÁSNAK?

 • Önnek nem kell utaznia, az Ön által választott biztonságos és kényelmes helyen tudja igénybe venni a szolgáltatást.
 • Távol lakók vagy külföldön élők számára ideális.
 • Nincs személyes kontaktus, így jelen helyzetben előnye, hogy csökken a járvány miatti fertőzés veszély, de mégis van kivel megosztania a kérdéseit.
 • Bizonyos kereteken belül bármikor igénybe vehető.
 • Teljes titoktartás. Senkinek sem kell tudni arról, hogy segítséget vesz igénybe, így az esetleges megbélyegzéstől, szégyentől sem kell tartani.
 • A tanácsadás költségén kívül nincs más költsége.
 • Olcsóbb, mint a jelenléti tanácsadás, hiszen nincs terembér.

MELYEK A HÁTRÁNYAI AZ ONLINE TANÁCSADÁSNAK?

 • Vannak, akik nehezen kezelik a technikai eszközöket. Ezért igyekszem olyan megoldást kínálni, aminek a kezelése nem igényel nagy felkészültséget.
 • Nem biztos, hogy mindenki számára elérhető az internet, az online kapcsolat.
 • Az online tanácsadás során nem látjuk teljesen egymást, így ez lehetőséget adhat a nonverbális jelek félreértésére és arra, hogy a hiányzó információkat a fantáziánk segítségével egészítsük ki. Ha ezt tapasztalja Ön vagy én, akkor jelezzük egymásnak és tisztázzuk a félreértést.
 • Az online kapcsolat nem megfelelő minőségű, ezért megszakad, újra kell kezdeni. Ez előfordulhat. Ezzel számolni kell a beszélgetésünk során. Szerencsére kevés esetben volt ez gond.

MIRE VAN SZÜKSÉG?

Az általam használt platformok:

A kapcsolatfelvételhez jelentkezés esetén elküldöm a megfelelő információkat.

Eszközök

Feltétlenül tesztelje le kezdés előtt, hogy a rendszere jól működik-e!

 

Választható helyszín:

Zoom vagy meet platform.

Időtartam: kb. 1 óra/alkalom

 

Kérdése van?

GY.I.K

Ez teljesen egyéntől függ. Sok kutatás támasztja alá a létjogosultságát. A jelenleg zajló járványügyi helyzet kifejezetten ennek a módszernek ad terepet.

Egy 2013-ban végzett kutatás azt mutatta, hogy kevesebb online találkozás után nyugodtabbak voltak, mint a személyes találkozásnál.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677235/

Az Imágóban jelent meg 2015-ben az SZTE-n végzett online mentálhigiénés tanácsadás tapasztalatairól készült tanulmány. Itt ugyan az e-mail alapú tanácsadást mutatják be, de a tapasztalat az volt, hogy könnyebben tudtak az egyetemisták segítséget kérni. Az online mentálhigiénés tanácsadás pedig egy átvezető lehet a személyes konzultációba, ha ez szükségessé válik.

http://imagobudapest.hu/images/lapszamok/2015_4_Atmeneti_terek_atmeneti_valosagok_szam/IB_2015_4_pp027-49_Sebo-T_Szenes-M_Lantos-K.pdf

Sajnos nem. Érdemes olyan szakembert keresni, aki a megfelelő végzettséggel rendelkezik ezen a területen.

Akkor újra felvesszük egymással a kapcsolatot és folytatjuk vagy akkor vagy egy másik időpontban.

Ez esetben a megfelelő szakemberhez fogom irányítani. Ha lehet, akkor azon a területen, ahol él. Ha nem rendelkezem ott ismerettel, akkor elmondom milyen szakembert érdemes felkeresnie.