Hogyan kezeljük az érzelmi stresszt

Touch For Health-szel?

Touch For Health a mindennapi életben

Prevenció (megelőzés)

A stresszekezelés egyik fontos eleme, hogy Ön alkamazkodni tudjon a különböző helyzetekhez. Az alkalmazkodáshoz pedig az szükséges, hogy testét egyensúlyban tudja tartani. Ennek az egyensúlyban tartásnak az egyik eredménye az, hogy az agyi áramkörök bekapcsoltak maradnak stresszhelyzetben is. Ebben az állapotban az agy képes fokozni a tanulási és alkalmazkodási képességét, így csökkentve a stressz hatását. Mindez a jó közérzet érzetét biztosítja az Ön számára, valamint azt az érzést, hogy Ön egyensúlyban van.

Amikor a Touch For Health-ben (TFH) célokat tűzünk ki az Ön nehézségeivel kapcsolatban, akkor a jövőre, az elérendő állapotra koncentrálunk és ez segíti az idegrendszer stresszmentes, alkalmazkodó működését.

Mindezek miatt a TFH gyakorlatokat érdemes napi szinten végeznie, hogy megelőzze a krónikus, tartós stressz kialakulását testében.

Mindennapi karbantartás

A mozgás és a komfortzónánkból való kilépés (valami új kipróbálása) jó módja annak, hogy kitörjön a nehéz élethelyzetéből, esetleg a depresszióból. Csökkenti a stresszt és segít, hogy leküzdje a különböző traumák hatásait. Az embereket gyakran a kínzó mindennapi fájdalmak és szenvedések megakadályozzák, hogy mozogjanak. Lehet, hogy ezzel Ön is így van… A TFH 14 (42) izomegyensúlyt kialakító gyakorlata nagyszerű módja annak, hogy az idegi áramkörök újra működésbe lépjenek és a finom energiák az energiapályákon áramlani kezdjenek. A mindennapi gyakorlás elősegíti, hogy karban tartsa testét és így lelkét is.

Balanszok

A TFH nem diagnosztikai modell, és nem alkalmazható a betegségek diagnózisára vagy kezelésére. Minden súlyos és életveszélyes kérdés esetén mindig kérjen orvosi vizsgálatot. Azonban a hétköznapi stresszhelyzetek és a kisebb traumák ezrei számára, amelyek a napi rutin során megtörténnek velünk, a TFH egy kiváló, holisztikus (egész embert figyelembe vevő) modell, amely viszonylag egyszerű eszközökkel segíti a szervezet belső egyensúlyát, homeosztázisát helyreállítani. Amennyiben szükséges, kérje ki a TFH-ban képzett szakember segítségét, hogy megállapíthassák, hol, milyen területen lehet az elakadása egy adott üggyel kapcsolatban. A kiegyensúlyozatlanság fakadhat a test energetikai rendszeréből, lehet érzelmi vagy struktúrális zavar, de a táplálkozás és a test izmainak területéről is elindulhat a blokk. Ezt egyszerűen és gyorsan az izomteszt segítségével azonosítani lehet. Amikor már látszik, hogy hol a blokk, akkor pedig a kiegyensúlyozó korrekciókkal helyreállítható a megfelelő működés. 42 izom tesztelését, 40 korrekciós gyakorlatot és 5 féle balansz folyamatot alkalmazunk a TFH balanszok során.Mindezek bekapcsolják a test öngyógyító reflexeit.

A TFH balanszok egyszerű célkitűzései:

1. Javítani a testtartást az energiarendszer kiegyensúlyozásával.

2. Csökkenteni a stressz negatív hatásait az Érzelmi Stresszoldó Technikával a jelenben, a múltban történt eseménykkel kapcsolatban és a jövőben várható helyzetekre vonatkozóan.

3. A vágyott célt egyensúlyba hozni, hogy az megvalósulhasson.

A jó közérzetre és az általános egészségi állapotra gyakorolt ​​hatások:

1. A testtartás kiegyensúlyozás – az izomáramköröket egyensúlyba hozva csökken a fájdalom, javul a testtartás, szabadabban tudunk mozogni. 

2. Az ÉSO (Érzelmi Stresszoldás) miatt csökken a stressz. A hypothalamus-hipofízis-mellékvese tengelyt kiegyensúlyozva a nem kívánatos érzelmi energiatöbblet csökken. A túlélésért felelős agyi területek helyett visszakapcsol a tudatos gondolkodás területe (prefrontális kéreg) és az adott helyzet újra átgondolhatóvá válik. Az ösztönös, automatikus reakciók helyett képessé válunk tudatosan dönteni.

3. A célmeghatározással a figyelmet és a tudatot irányítjuk, így adunk célt a stresszoldás hatására felszabaduló energiának.

4. A testben lévő stressz feltárásával segíthetünk azonosítani és újraértelmezni az agynak a múltbeli emlékekhez kapcsolódó érzelmeket.

A Touch For Health kineziológiai rendszer Érzelmi Stresszoldó technikáját (ÉSO) és balanszait arra használjuk, hogy minimalizáljuk a negatív stressz hatását úgy, hogy akár a stresszes helyzet alatt vagy ha van idő felkészülni rá, akkor előtte alkalmazzuk a stresszoldó pontok tartását. Ezt már a tanfolyam első napján megtanulják a résztvevők használni és folyamatosan visszatérő módszer lesz a további képzéseken is egyre jobban elmélyítve az alkalmazását.

Egy egyszerű gyakorlat az érzelmi stressz csökkentésére, amit bárki alkalmazhat:

  • Gondoljon arra a helyzetre, ami feszültséget okoz Önnek.
  • Most figyelje meg, hogy mit érez a testében! Hol érez feszültséget, kellemetlenséget? Egy 0-10 skálán osztályozza ezt a kellemetlenséget (10 a legerősebb).
  • Tegye mutató és középső ujjait összezárva a homlokára, a szemöldök és a hajas fejbőr közti területre, ahol egy kis dudort érez.
  • Gondoljon a feszültséget okozó helyzetre, eseményre, személyre.
  • Tegye ezt addig, amíg úgy érzi, hogy a testi feszültség csökken, elkalandoznak a gondolatai, spontán mélyeket lélegzik, vagy szinkron lüktetést érez a két pont alatt a kezeinél.
  • Ezután vegye le ujjait a homlokáról. Idézze fel újra az előző helyzetet és figyelje, hogy változott-e az osztályzat! Legtöbbször azt tapasztalom, hogy csökken a feszültség mértéke. Egyszerűbb probléma esetén meg is szűnhet.

A homlok tartása már régóta ismert és ösztönösen alkalmazott stresszoldó technika. Amikor valaki erősen gondolkodik, gondterhelt, akkor a homlokát szokta simogatni, de az édesanya is ezt teszi, amikor gyermekét nyugtatja.

Gyakori kérdések:

Menyire tartós ez a gyakorlat?

Ez egy önkezelő gyakorlat, amit bárki elvégezhet otthon. Egy adott problémával kapcsolatban érdemes akár naponta elvégezni, amíg azt nem érzi, hogy már nincs rá szüksége. Öszetettebb problémáknál érdemes szétbontani részekre az ügyet vagy felkeresni egy szakembert, aki egy komplex balanszot elvégez a nehézséggel kapcsolatban. Alapesetben azt szoktuk mondani, hogy 3-5 alkalom lehet szükséges, de sokszor már az első után vannak kisebb-nagyobb változások.

Gyermeknek elvégezhető-e, ha fél?

Igen. Sőt! Ajánlott náluk esténként elalvás előtt tartani a pontokat és úgy mesélje el a napi történéseket, félelmeit. De alkalmazhatja náluk a tanulás kapcsán is.

Fájdalom csillapításra jó-e ez a gyakorlat?

Minden fájdalomnak van egy érzelmi összetevője. Ezt képes kezelni ez a gyakorlat, de önmagában csak ez nem biztos, hogy elegendő. A fájdalom jelzés a testünk részéről, hogy valamihez nem alkalmazkodunk megfelelően. Ha a fájdalom tartós, mindenképpen keressen fel szakembert, orvost.

Tegye ezt a mozdulatot a mindennapok részévé!

Érdemes minden reggel rászánnia 2 percet mielőtt munkába indul. Ekkor azt képzelje el, hogy milyen feladatok állnak Ön előtt, mikkel kell majd a nap folyamán szembenéznie. Mindenképpen célszerű elvégezni esténként, elalvás előtt. Ekkor pedig a nap folyamán történteket idézze fel. Gondolja át mit csinálna másképpen, mi okozott gondot, milyen feladatot nem végzett el, amit legközelebbre halasztott. Természetesen nap közben bármikor elvégezheti, amikor úgy érzi, hogy összecsapnak feje felett a hullámok.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]Használja ezt a technikát minden nap, hogy jobban tudjon alkalmazkodni!

Gál Attila

kineziológus szakértő

Touch For Health instructor

Szeretné a belső egyensúlyát visszanyerni, a nyugalmát megőrizni?

Elege van már a betegségéből és nem tud továbblépni?

Feszült? Ideges? Szorong?